5 pysznych pomysłów na kremy deserowe

Kuchnia

5 pysznych pomysłów na kremy deserowe

Śródtytuły:

  1. Krem z białą czekoladą
  2. Krem cytrynowy z pistacjami
  3. Krem orzechowy
  4. Krem malinowy z miętą
  5. Krem truskawkowy z mascarpone

Akapit 1 – Krem z białą czekoladą
Krem z białą czekoladą to doskonały pomysł na deser dla miłośników słodkich, kremowych smaków. Aby go przygotować, potrzebujemy: białej czekolady, śmietanki kremówki, żółtek, cukru i wanilii. Najpierw rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy ją z żółtkami, cukrem oraz wanilią. Dodajemy również ubitą śmietankę kremówkę, mieszamy delikatnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy krem możemy ozdobić startą czekoladą lub świeżymi owocami.

Akapit 2 – Krem cytrynowy z pistacjami
Krem cytrynowy z pistacjami to wyśmienita kombinacja kwasowego smaku cytryny z orzeźwiającymi nutami pistacji. Do jego przygotowania potrzebujemy: soku z cytryny, skórki z cytryny, cukru pudru, żółtek, mąki ziemniaczanej, pistacji oraz śmietanki kremówki. Najpierw sok z cytryny, skórkę, żółtka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną miksujemy razem. Następnie gotujemy tę masę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokruszone pistacje oraz ubitą śmietankę kremówkę. Krem podajemy schłodzony, najlepiej z posypką z pistacji.

Akapit 3 – Krem orzechowy
Krem orzechowy to propozycja dla wszystkich fanów orzechów. Aby go przygotować, potrzebujemy: śmietanki kremówki, cukru brązowego, masła orzechowego, ekstraktu z wanilii i soli. Najpierw ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Następnie łączymy ją z cukrem brązowym, masłem orzechowym, ekstraktem z wanilii i szczyptą soli. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie, aż uzyskamy jednolitą masę. Gotowy krem orzechowy możemy podać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do lodów, ciast czy naleśników.

Akapit 4 – Krem malinowy z miętą
Krem malinowy z miętą to połączenie owocowego smaku malin z odrobiną świeżości mięty. Aby go przygotować, potrzebujemy: mrożonych malin, cukru, soku z cytryny, żelatyny, mięty i śmietanki kremówki. Najpierw rozmrażamy maliny, a następnie miksujemy je razem z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i dodajemy do masy malinowej. Dodajemy również startą miętę oraz ubitą śmietankę kremówkę. Całość mieszamy delikatnie i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Krem malinowy z miętą podajemy schłodzony, dekorując go świeżymi malinami i miętą.

Akapit 5 – Krem truskawkowy z mascarpone
Krem truskawkowy z mascarpone to idealny deser dla miłośników truskawek i delikatnego smaku sera mascarpone. Do jego przygotowania potrzebujemy: truskawek, cukru pudru, soku z cytryny, sera mascarpone oraz bitej śmietany. Najpierw truskawki blendujemy razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy ser mascarpone i ubitą śmietanę. Całość mieszamy delikatnie i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Schłodzony krem truskawkowy z mascarpone możemy podać dekorując go dodatkowymi truskawkami i listkami mięty.

Podsumowanie
Powyższy artykuł przedstawiał pięć pysznych pomysłów na kremy deserowe. Zostały w nim opisane kremy z białą czekoladą, cytrynowy z pistacjami, orzechowy, malinowy z miętą oraz truskawkowy z mascarpone. Każdy z tych kremów ma unikalny smak i można go podać jako samodzielny deser lub jako dodatek do ciast, lodów czy naleśników. Są one doskonałą propozycją dla osób, które lubią kremowe, słodkie smaki.