historia matcha

Historia herbaty matcha

w Artykuły

Podczas panowania dynastii Tang w Chinach (618-907), liście herbaty były suszone i formowane w herbaciane kostki, po to aby wygodnie je przechowywać i aby można nimi było handlować. Sama herbata była przygotowywana przez kruszenie kostek i gotowanie powstałego proszku, często z dodatkiem odrobiny soli. Podczas panowania dynastii Song metoda produkcji herbaty zmieniła się nieco i przygotowywano ją ze skruszonych liści zmieszanych w wodzie trzepaczką w małej misce. To wówczas spopularyzował się ceremonialny sposób przygotowywania matchy, który został zawarty w rytuale buddyjskich mnichów Zen. Najstarszy znany buddyjski dokument na ten temat nazywa się Chanyuan qinnggui (Zasady czystości zakonu Chan (Zen)) i pochodzi z roku 1103. Opisuje on szczegółowo etykietę i zasady prowadzenia ceremonii parzenia herbaty.

Sen no Rikyu

Sen no Rikyu – najsłynniejszy mistrz ceremonii parzenia herbaty

Buddyjski Zen i metody parzenia herbaty przyniósł do Japonii buddyjski mnich Eisai (1141-1215). W XV i XVI wieku ceremonia parzenia herbaty, w której wykorzystywana jest wyłącznie najwyższej jakości herbata matcha upowszechniła się do rangi dworskiego ceremoniału. Najsłynniejszym ówczesnym mistrzem ceremonii był Sen no Rikyu, przyjaciel szoguna Hideyoshi Toyotomi. Wyłoniły się wówczas różne szkoły ceremonii matcha, z których trzy Omotesenke, Urasenke i Mushakojisenke istnieją do dziś. Dziś sproszkowana herbata matcha przeżywa rozkwit i jest spożywana nie tylko ceremonialnie, ale przede wszystkim jako jeden z najzdrowszych znanych napojów.

młyn matcha

Tradycyjny młyn kamienny do proszkowania herbaty

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*