Herbata na alergię

Herbata na alergię – Benifuki

w Artykuły

Benifuki dosłownie tłumaczy się z języka japońskiego jako „Czerwone bogactwa”. Ta interesująca odmiana herbaty przez wiele lat przeznaczana była do mocnej fermentacji, w rezultacie której wytwarza się czarną herbatę, oraz herbaty Oolong, ale gdy dostrzeżono jej właściwości, zaczęto wytwarzać z niej zieloną herbatę, o wspaniałych właściwościach przeciwalergicznych. Jest obecnie uprawiana we wszystkich regionach Japonii i jako roślina jest bardzo odporna na choroby. Po raz pierwszy wyhodowano ją w roku 1965 w Japonii.

W latach 90. dostrzeżono jej nietypowe właściwości antyalergiczne: bardzo wysoki poziom katechin sprawia, że znakomicie wzmacnia odporność na alergię, co zostało szczegółowo opisane w literaturze medycznej, w szczególności EGCG3, będącej inhibitorem cytokiny. W rezultacie długotrwałego (powyżej 6 tygodni) picia benifuki, u osób posiadających alergię na pyłki w postaci kataru siennego, objawy choroby znacząco zmniejszyły się, a u wielu osób nawet całkowicie ustąpiły. Z tego powodu Benifuki stała się tradycyjnym i co ważne – naturalnym lekiem dla Japończyków, z których wielu również zmaga się z problemem alergii podczas intensywnego sezonu pylenia.  Szczegółowe działanie tej herbaty zostało opisane w periodyku medycznym Allergology International, z którego pochodzi też powyższa ilustracja nawet do 3 krotnie zwiększonej odporności na pyłki podczas sezonu.

Ze względu na skoncentrowany, wysoki poziom metylowanych katechin, jej smak jest mocny i wyrazisty. Herbata na alergię benifuki dostępna jest w sklepie internetowym Sakura Tea.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*