matcha chroni

Jak matcha chroni zdrowie w cukrzycy?

w Nowinki

Działanie antyoksydacyjne i wspomagające zdrowie dzięki piciu herbaty matcha jest dobrze znane. Teraz naukowcy udokumentowali jednak, że wysokie stężenie katechin w tym napoju, w szczególności katechiny znanej jako EGCG może ochraniać ludzi z zaburzeniami związanymi z dużą ilością cukru we krwi, takimi jak cukrzyca i przedcukrzycowe zaburzenia metaboliczne.

Polifenole stanowią w sproszkowanej zielonej herbacie aż 30% jej wagi. Dzięki temu że matcha jest sproszkowana, przyswajamy ich bardzo duże ilości. W artykule opublikowanym w czasopiśmie Food Chemistry przez naukowców z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Tajwanie przedstawili działanie polifenolu EGCG w ochronie zdrowia przed zaburzeniami wywołanymi przez cukrzycę.

W badaniu laboratoryjnym naukowcy stwierdzili że EGCG ma rolę w kontrolowaniu poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Zapobiega on glikacji, nazywanej także nie-enzymatyczną glikolizacją polegającej na łączeniu cząstek cukru prostego – glukozy z tłuszczem albo białkiem, bez bezpośrednictwa enzymów. W rezultacie tworzą się złożone produkty glikacji, które uszkadzają cały organizm, wpływając na zdrowie.

Badania naukowców z Tajwanu wykazały, że enzymy zawarte w zielonej herbacie sprawiają, że glikacja jest osłabiana. Innymi słowy, jest to bardzo silna, naturalna metoda zapobiegania chorobom związanym z wysokim poziomem cukru we krwi.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*