genmaicha

Genmaicha – zielona herbata z ryżem

w Artykuły

Genmaicha, czyli herbata z brązowym ryżem to japońska nazwa dla zielonej herbaty, połączonej z prażonym brązowym ryżem. Czasem potocznie nazywane jest herbatą-popcorn, ponieważ niektóre ziarenka ryżu pęcznieją w procesie prażenia i wyglądają jak popcorn. Początkowo, ta herbata o nietypowym smaku była pita przez ubogich japończyków, ponieważ ryż stanowił wypełnienie herbaty i zmniejszał ostatecznie cenę napoju. Z tego powodu ta herbata w Japonii jest także znana pod nazwą herbaty dla ludu. Była także używana podczas religijnych postów buddyjskich, albo pita podczas długich przerw między posiłkami. Obecnie, ta ciekawa herbata jest pita powszechnie w Japonii i podawana w restauracjach.

Po zaparzeniu jej kolor jest zielonkawy do lekko żółtego. Ma bardzo delikatny, choć inny od klasycznych herbat smak i łączy aromat zielonej herbaty ze smakiem pieczonego ryżu. Można ją zaparzać klasycznie, czyli w temperaturze 80 stopni lub nawet zalewać wrzącą wodą, uzyskując mocniejszy, bardziej intensywny smak.

Genmaicha jest produkowana także jako połączenie brązowe ryżu z herbatą matcha, tworząc wtedy Genmai-matchę. Jeżeli zainteresowała cię ta herbata i chcesz wypróbować jej oryginalnego smaku, organiczną herbatę genmaicha możesz kupić w sklepie z oryginalnymi herbatami z Japonii – Sakura Tea.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*